"Βασιλέας δε και άρχοντας ου τους
σκήπτρα έχοντας έφη είναι ουδέ τους
υπό την τυχόντων αιρεθεντας ουδέ
τους κληρω λαχοντας ουδέ βιασαμενους ουδε εξαπατησαντας ,αλλα τους επισταμενους αρχειν,οποτε γαρ τις
ομολογησειε του μεν αρχοντος ειναι
το προστατειν ο,τι χρη ποιειν,
του δε αρχομενου το πειθεσθαι.."
[Οι βασιλείς και οι άρχοντες δεν είναι εκείνοι που κρατούν το σκήπτρο ,ούτε εκείνοι που εκλεχθήκαν από τον λαό η με κλήρωση, ούτε εκείνοι που κατέλαβαν
βίαια την εξουσία η με απατή,
αλλά εκείνοι που ξέρουν να
Κ Υ Β Ε Ρ Ν Ο Υ Ν ,...."ΞΕΝΟΦΩΝ 420

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Πώς θα ψηφίσουμε.


Λίγες μόνο ώρες μας χωρίζουν από την Κυριακή 18 Μαΐου και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των τεσσάρων ετών, ενώ από εδώ και πέρα θα πραγματοποιούνται κάθε πέντε χρόνια, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Έτσι, τις επόμενες δύο Κυριακές (εφόσον βέβαια χρειαστεί και β΄ γύρος) καλούμαστε όλοι να ψηφίσουμε τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές, πενταετούς θητείας. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την ιδιαίτερη κρισιμότητα αυτής της εκλογικής διαδικασίας, πέραν της έτσι κι αλλιώς δύσκολης χρονικής συγκυρίας για τη χώρα.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα τα εκλογικά τμήματα ανά δημοτική ενότητα, όπου οι πολίτες θα ασκήσουν το πολιτικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ανοίγουν στις 7.00 το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου και κλείνουν στις 19.00 της ίδια ημέρας.

Τι προβλέπει η εκλογική διαδικασία

Αναλυτικά:

• Την Κυριακή 18 Μαΐου 2014, από τις 7.00 έως τις 19.00, ψηφίζουμε για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

• Ψηφίζουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες που είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου και δεν έχουμε στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

• Ψηφίζουμε όσοι έχουμε γεννηθεί το 1996 ακόμα κι αν δεν έχουμε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας μας.

• Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

• Δεν ισχύει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα και συνεπώς οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

• Για να ψηφίσουμε χρειαζόμαστε είτε την αστυνομική μας ταυτότητα είτε το διαβατήριο είτε την άδεια οδήγησης είτε το βιβλιάριο υγείας.

• Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον εν λόγω Δήμο πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».

• Για τις δημοτικές εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί.

• Για τις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους περιφερειακούς συμβούλους της περιφερειακής ενότητάς μας. Οι σταυροί που δικαιούμαστε κυμαίνονται από 1 έως 4, ανάλογα με το πόσοι περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: