"Βασιλέας δε και άρχοντας ου τους
σκήπτρα έχοντας έφη είναι ουδέ τους
υπό την τυχόντων αιρεθεντας ουδέ
τους κληρω λαχοντας ουδέ βιασαμενους ουδε εξαπατησαντας ,αλλα τους επισταμενους αρχειν,οποτε γαρ τις
ομολογησειε του μεν αρχοντος ειναι
το προστατειν ο,τι χρη ποιειν,
του δε αρχομενου το πειθεσθαι.."
[Οι βασιλείς και οι άρχοντες δεν είναι εκείνοι που κρατούν το σκήπτρο ,ούτε εκείνοι που εκλεχθήκαν από τον λαό η με κλήρωση, ούτε εκείνοι που κατέλαβαν
βίαια την εξουσία η με απατή,
αλλά εκείνοι που ξέρουν να
Κ Υ Β Ε Ρ Ν Ο Υ Ν ,...."ΞΕΝΟΦΩΝ 420

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Οι πέντε αξιολογήσεις που "καίνε" τους δήμους

Του Δημήτρη Κατσαγάνηhttp://www.capital.gr/News.asp?id=1985410

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά... πέντε είναι αξιολογήσεις τις οποίες θα υποστούν οι δήμοι και το προσωπικό τους κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ξεκινώντας από σήμερα Τρίτη 1 Απριλίου. Σ’ αυτές συγκαταλέγονται:


• Η  «αξιολόγηση» της οικονομικής δυνατότητας των δήμων που ζητάνε να προσλάβουν προσωπικό που εντάσσεται στο πρόγραμμα «κινητικότητας» στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)

• Η αξιολόγηση του προσωπικού των δήμων βάσει του νέου νόμου 

• Η αξιολόγηση των προϊσταμένων των φορέων των δήμων βάσει μελέτης των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης

• Η αξιολόγηση  των Νομικών Προσώπων Δημόσιου ή Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων μετά την ολοκλήρωση της απογραφής του από το ΥΠΕΣ 

• Η «αξιολόγηση» των  προϋπολογισμών των δήμων μετά δύο συνεχόμενα τρίμηνα 

Πιο αναλυτικά, οι αξιολογήσεις, η έκβαση των οποίων εξαρτάται από την απάντηση που θα δοθεί στα  παρακάτω αντίστοιχα ερωτήματα, που αφορούν στους δήμους αναμένονται με την ακόλουθη χρονική  σειρά:

1. Μπορούν οικονομικά οι δήμοι που δήλωσαν «κενές» θέσεις να τις καλύψουν;
Χθες, Δευτέρα 31 Μαρτίου έληξε η διορία που είχε δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) στους δημοτικούς υπαλλήλους να δηλώσουν σε ποια από τις 5.000 «κενές» θέσεις των 295 από τους 338 ΟΤΑ (325 δήμοι, 13 περιφέρειες) θέλουν να μεταταχθούν στα πλαίσια του προγράμματος της «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας». Μέχρι την Πέμπτη 3 Απριλίου, ο ΟΤΑ στον οποία έχει ζητήσει  να μεταταχθεί ένας υπάλληλος θα πρέπει, εφόσον έχει αξιολογηθεί θετικά από τον οικείο γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (σ.σ. υπάγεται στο ΥΠΕΣ για κάτι τέτοιο) η ύπαρξη σχετικής οικονομικής δυνατότητάς του, να απαντήσει για το αν κάνει δεκτό το εν λόγω υπάλληλο ή όχι.

2. Ποιοι δημοτικοί υπάλληλοι θα πάρουν «κάτω από τη βάση»;
Μέχρι το Πάσχα περίπου (20 Απριλίου) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νέου τύπου αξιολόγηση του προσωπικού του δημοσίου τομέα, μαζί και των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (σ.σ. Δήμοι) με κριτήρια αποδοτικότητας. Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, το 15% των δημοτικών υπαλλήλων (ή 11.000 επί του συνόλου) θα πάρει βαθμό κάτω από τη βάση και σε συνεργασία με τους προϊσταμένους τους θα αναζητήσουν τρόπους καλύτερης αξιοποίησης και βελτίωσης της απόδοσης τους.

3. Ποιοι υπάλληλοι έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να καταλάβουν στελεχιακά πόστα;

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει μέχρι το Πάσχα νομοσχέδιο με το οποίο θα αλλάζει άρδην ο τρόπος αξιολόγησης και, έτσι, επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, μαζί και τους ΟΤΑ. Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που αυτός θα προβλέπει θα είναι και η εμπλοκή και στελεχών του ιδιωτικού τομέα, πέραν εκείνων του ΑΣΕΠ, στην επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, πληροφορίες από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναφέρουν πως το παραπάνω υπουργείο σε συνεγασία με το ΥΠΕΣ θα ετοιμάσουν ειδική μελέτη για την αξιολόγηση των προϊσταμένων στους ΟΤΑ.

4. Πόσα από τα Νομικά Πρόσωπα θα κριθούν ως αχρείαστα και ποιο το μέλλον τους;

Περίπου 2 στα 3 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων (δηλαδή σχεδόν 500 από τα περίπου 750 που λειτουργούν) έχουν πλέον απογραφεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Capital από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το χθεσινό πολυνομοσχέδιο, όσα Νομικά Πρόσωπα δεν απογράφονται, χάνουν την κρατική χρημαδοότηση τους. Πέραν αυτού. Μετά την απογραφή τους, τα Νομικά Πρόσωπα θα αξιολογηθούν από τα παραπάνω υπουργεία αναφορικά με τη λειτουργία και το σκοπό για τον οποίο έχουν ιδρυθεί.

5. Πόσοι δήμοι δεν θα καταφέρουν να μειώσουν δραστικά τα ελλείματα τους και τι θα συμβεί σ’ αυτούς;
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος για την λειτουργία του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας» των ΟΤΑ, όταν ένας δήμος εξακολουθεί να έχει έλλειμμα άνω του 10% για δεύτερο συναπτό τρίμηνο, περνά κάτω από την «εποπτεία» του εν λόγω Παρατηρητηρίου. Μ’ άλλα λόγια, οι δήμαρχοι οι οποίοι θα αναλάβουν βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών της 18ης – 25ης Μαίου τα καθήκοντα τους από 1η Σεπτέμβρη, θα πρέπει ήδη από το τέλος του α’ τριμήνου της θητείας τους, δηλαδή από τα τέλη του 2014 να εμφανίσουν στη χειρότερη περίπτωση ελαφρώς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς (την επαύριον μάλιστα των εκλογών…) αν θέλουν να αποφύγουν την αρνητική «αξιολόγηση» του Παρατηρητηρίου, μαζί και τα μέτρα λιτότητας που αυτό θα επιβάλλει στους δημοσιονομικά «απείθαρχους» δήμους...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: