"Βασιλέας δε και άρχοντας ου τους
σκήπτρα έχοντας έφη είναι ουδέ τους
υπό την τυχόντων αιρεθεντας ουδέ
τους κληρω λαχοντας ουδέ βιασαμενους ουδε εξαπατησαντας ,αλλα τους επισταμενους αρχειν,οποτε γαρ τις
ομολογησειε του μεν αρχοντος ειναι
το προστατειν ο,τι χρη ποιειν,
του δε αρχομενου το πειθεσθαι.."
[Οι βασιλείς και οι άρχοντες δεν είναι εκείνοι που κρατούν το σκήπτρο ,ούτε εκείνοι που εκλεχθήκαν από τον λαό η με κλήρωση, ούτε εκείνοι που κατέλαβαν
βίαια την εξουσία η με απατή,
αλλά εκείνοι που ξέρουν να
Κ Υ Β Ε Ρ Ν Ο Υ Ν ,...."ΞΕΝΟΦΩΝ 420

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δείτε ποια έργα επέλεξε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονία- Θράκη 2007-2013"

Στον τομέα της Υγείας, της προστασίας του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού αφορούν τα νέα έργα που εντάσσονται στο Π.Ε.Π. "Μακεδονία-Θράκη 2017", με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν την υλοποίηση έργων υποδομών σε κρίσιμους τομείς, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, μέσα από την αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων που προσφέρονται.

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης, υπέγραψε την επιλογή των παρακάτω έργων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονία-Θράκη 2007-2013":
1. H 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας υπέβαλε πρόταση, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Προμήθεια ασθενοφόρων αυτοκινήτων Κέντρων Υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην Κεντρική Μακεδονία». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 384.000 €. Το έργο αφορά την προμήθεια ασθενοφόρων αυτοκινήτων για Κέντρα Υγείας εποποτευόμενα από Νοσοκομεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιοχής ευθύνης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Τα Κέντρα Υγείας που θα προμηθευτούν ασθενοφόρα είναι:
- Κέντρο Υγείας Λαγκαδά
- Κέντρο Υγείας Κουφαλίων
- Κέντρο Υγείας Διαβατών
- Κέντρο Υγείας Χαλάστρας
- Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρέιας
- Κέντρο Υγείας Σκύδρας.
2. H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπέβαλε πρόταση, για τον Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Κέντρο διημέρευσης- ημερήσιας φροντίδας και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 2.795.901,54 €. Το έργο αφορά στην ανέγερση Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down. Το πρώτο υποέργο αφορά την ανέγερση Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με σύνδρομο Down. Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε τμήμα οικοπέδου του Ο.Τ. Γ269, μεταξύ των οδών Ροδοπόλεως και Πόντου, του πολεοδομικού συγκροτήματος της Καλαμαριάς, και το οποίο παραχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς. Το κτίριο προβλέπεται να είναι τριώροφο (ισόγειο, 1ος 2ος και 3ος όροφος) με ημιυπόγειο, έχοντας μέτωπο στην οδό Ροδοπόλεως. Στο ισόγειο, σε τμήμα του 1ου ορόφου και σε τμήμα του υπογείου στεγάζεται το κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας. Στο υπόλοιπο κτίριο (δηλαδή σε τμήμα του 1ου ορόφου, στον 2ο όροφο, στον 3ο όροφο και σε τμήμα του υπογείου) αναπτύσσεται η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης. Το κέντρο διημέρευσης είναι δυναμικότητας 51 ατόμων, ενώ η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης 16 ατόμων. Το δεύτερο υποέργο αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τις ανωτέρω δομές και ειδικότερα προμήθεια ηλεκτρικών ειδών, εξοπλισμού κουζίνας, λευκών ειδών, ειδικού εξοπλισμού, επίπλων, στοριών- κουρτινόξυλων και συστημάτων ασφαλείας.
3. Ο Δήμος Βόλβης υπέβαλε πρόταση, για τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης Θεσσαλονίκης, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Διερεύνηση της εξέλιξης των προσχώσεων στις παρόχθιες υπολίμνιες περιοχές της λίμνης Βόλβης και σχεδιασμός έργων βελτίωσης της ροής των χειμάρρων Απολλωνίας (Μελισσουργού) – Νέας Απολλωνίας – Μοδίου στους πεδινούς σχηματισμούς απόθεσης». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 45.510 €. Αντικείμενο της πράξης είναι η «Διερεύνηση της εξέλιξης των προσχώσεων στις παρόχθιες υπολίμνιες περιοχές της Λίμνης Βόλβη και ο σχεδιασμός έργων βελτίωσης της ροής των χειμάρρων Απολλωνίας (Μελισσουργού), Νέας Απολλωνίας και Μοδίου στους πεδινούς σχηματισμούς απόθεσης», που θα έχει ως στόχο την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας και την πρόταση των απαιτούμενων έργων διασφάλισης της ομαλής ροής των υδάτων των ανωτέρω χειμάρρων προς τη λίμνη Βόλβη.
4. Ο Δήμος Βόλβης υπέβαλε πρόταση, για τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης Θεσσαλονίκης, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Υλοποίηση μελέτης δικτύου παρεμβάσεων για την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλβης». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 145.000 €. Το έργο αφορά στην κατασκευή 5 παρατηρητηρίων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατασκευή τεσσάρων παρατηρητηρίων στη νότια όχθη της λίμνης Βόλβης, εκ των οποίων τρία στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Μαδύτου του Δήμου Βόλβης, και ενα παρατηρητήριο στην περιοχή της Δημοτικής ενότητας Απολλωνίας του δήμου Βόλβης. Επιπλέον, προτείνεται η κατασκευή ενός παρατηρητηρίου στη λίμνη Κορώνεια στη Δημοτική ενότητα Προφήτη του δήμου Βόλβης.

5. Ο Δήμος Βόλβης υπέβαλε πρόταση, για τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών Κορώνειας Βόλβης Θεσσαλονίκης, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Έργα ανάδειξης και προστασίας εθνικού πάρκου υγροτόπων των λιμνών Κορώνειας - Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών (οριοθέτηση και σήμανση)». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 130.000 €. Το έργο αφορά στην δημιουργία και εγκατάσταση πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος και οριοδεικτών στην Α ζώνη προστασίας της λίμνης Βόλβης (οι οριοδείκτες θα τοποθετηθούν βάσει των προβλεπόμενων ορίων στην ΚΥΑ 6919/2004). Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν 52 πινακίδες διαφόρων μεγεθών, 150 οριοδείκτες στα όρια της Α΄ ζώνης προστασίας της λίμνης Βόλβης, 3 κιόσκια και 5 παγκάκια.
6. Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού υπέβαλλε πρόταση, για τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα Θεσσαλονίκης, στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Βελτίωση πέτρινου παρατηρητηρίου Νέας Αγαθούπολης». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 50.000 €. Με το έργο θα πραγματοποιηθούν οικοδομικές εργασίες στο Παρατηρητήριο του υγροβιότοπου της Νέας Αγαθούπολης της Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης του Δήμου Πύδνας. Συγκεκριμένα θα γίνει αντικατάσταση κεραμιδιών στη βόρεια πλευρά της στέγης και βάψιμο των φουρουζιών όλης της στέγης. Αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων και τοποθέτηση νέων από αλουμίνιο με θερμοδιακοπή 24mm σε χρώμα «ξύλου». Χρωματισμοί στην εξωτερική τοιχοποιία του δευτέρου ορόφου, καθαίρεση των ποδιών όλων των παραθύρων που είναι κατασκευασμένες με σχιστόπλακα και αντικατάσταση τους με ενιαία πέτρα – μάρμαρο πάχους 3cm με ποταμό στην άκρη σε χρώμα γκρί – πράσινο. Επίσης θα κατασκευαστεί στην είσοδο ένα προστέγασμα για να την προστατεύει από τις βροχές. Στο εξαγωνικό κιόσκι του περιβάλλοντα χώρου θα αφαιρεθούν τα κεραμίδια και θα επενδυθεί η στέγη με ραμποτέ ξύλο πάχους 18mm, θα ελαιοχρωματισθούν τα ξύλα με βερνικόχρωμα. Το παραλληλόγραμμο κιόσκι που βρίσκεται εκτός του περιβάλλοντα χώρου, αφού κατασκευαστεί νέα τσιμεντένια βάση στον αύλειο χώρο θα μεταφερθεί και θα βελτιωθεί. Θα βελτιωθεί η περίφραξη σε δύο σημεία και θα φυτευθούν καλλωπιστικοί θάμνοι περιμετρικά της περίφραξης.
7. Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω υπέβαλε πρόταση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Συντήρηση και αποκατάσταση Ναού Αγίου Αντωνίου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου Ι. Μονής Βατοπαιδίου». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 745.004,20 €. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αντιμετώπιση των δομικών και οικοδομικών προβλημάτων, η αισθητική αναβάθμιση του μνημείου του Ναού του Αγίου Αντωνίου της Ι. Σκήτης Αγίου Ανδρέου Καρυών της Ι. Μ. Βατοπαιδίου, στα πλαίσια της κατά το δυνατόν αποκαταστάσεως του, η ανάδειξη της αρχαιολογικής αξίας του και η λειτουργική αξιοποίηση μέσω της επαναχρησιμοποιήσεώς του, προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι δομικά (ρηγματώσεις στον φέροντα οργανισμό), οικοδομικά, (ανερχόμενη - κατερχόμενη υγρασία, προβλήματα στις τοιχοποιίες, στις στέγες, στα κουφώματα και στις εγκαταστάσεις), αισθητικά και λειτουργικά. Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες όπως: προκαταρκτικές εργασίες, ενίσχυση φέροντος οργανισμού, γενικές οικοδομικές εργασίες, επιχρίσματα, καλύψεις, ξυλουργικά, σιδηρουργικά, διακοσμήσεις, συντηρήσεις, υαλοπίνακες, χρωματισμοί και μονώσεις.
8. Η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους Άθω υπέβαλε πρόταση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο «Ολοκλήρωση συντήρησης και αποκατάστασης κελλιού Αγίου Χαραλάμπους Ι. Μονής Βατοπαιδίου». Η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 324.937,40 €. Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ολοκλήρωση της συντήρησης και αποκατάστασης του Ι. Κελιού του Αγ. Χαραλάμπους της Ι. Μ. Βατοπαιδίου στις Καρυές. Πρόκειται για διώροφο μεταβυζαντινό συγκρότημα, που αποτελείται από τον Ναό, το κελί, το κτίριο του φούρνου και τον περίβολο με αυλόθυρα. Οι στόχοι της επεμβάσεως του παρόντος έργου είναι η αντιμετώπιση των οικοδομικών, λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων του συγκροτήματος, ώστε να καταστεί το κελί κατοικήσιμο και να αναδειχθεί και προβληθεί η ιστορική του αξία. Περιλαμβάνονται οικοδομικές εργασίες, όπως: κατασκευή οπτοπλινθοδομών, επιχρίσματα, καλύψεις, ξυλουργικά (ξυλόπηκτοι τοίχοι, οροφές, δάπεδα, ξύλινα κουφώματα), επιστρώσεις, επενδύσεις, μονώσεις, διακοσμήσεις, συντηρήσεις, υαλοπίνακες, χρωματισμοί καθώς και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις που αφορούν υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, αποχέτευση και θέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: